Waarom ik (voor nu) de Digital Nomad lifestyle gedag heb gezegd

Drie jaar lang heb ik vanuit Vietnam, Afrika, Sri Lanka, Bali, Argentinië, Chili, Brazilië, Portugal, Duitsland en Thailand mijn werkzaamheden gedaan. Nu zit ik 40 uur per week op kantoor. In Nederland.

"Dave, waarom ben je hier?" is een vraag die ik regelmatig krijg, en dan probeer ik uit te leggen waarom het goed is om nu voor een baas in Nederland te werken, en niet als freelancer vanuit zonovergoten Bali. Mijn argumenten:

Als freelancer groeide ik niet

Tijdens mijn freelance carriere had ik niemand om persoonlijke groei mee te bespreken. Uiteraard praatte ik met klanten over de voortgang van het project, maar er was niemand geïnteresseerd in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik zat in een bubbel en werkte vooral om de huur te betalen (om zo mijn digital nomad lifestyle vol te houden), niet om te groeien binnen mijn vakgebied.

Een werkplek met uitzicht op de Tafelberg! Heel vet, maar ik werkte wel altijd alleen.
Een werkplek met uitzicht op de Tafelberg! Heel vet, maar ik werkte wel altijd alleen.

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk. Bij mijn huidige werkgever word ik gedwongen om met de Scrum methode te werken, moet ik mezelf certificeren voor Amazon, Google en Microsoft technieken en werk ik in een internationaal team van programmeurs.

Het hebben van een baan ligt buiten mijn comfort zone

Rondreizen en het hebben van vrijheid is mijn comfort zone. Het hebben van een vaste baan en het dragen van verantwoordelijkheden ligt daar ver buiten. Ik wil blijven groeien en mezelf uitdagen, en als Digital Nomad / freelancer was die uitdaging er niet.

Natuurlijk is het te gek om iedere dag te surfen en dagelijks uit eten te gaan, maar na anderhalf jaar zout happen en dagelijks hetzelfde voedsel is ook dat niet bijzonder meer.

Website kapot? Geen probleem. In Zuid-Afrika kon ik dankzij 4G werken terwijl ik met een Jeep in the middle of nowhere stond
Website kapot? Geen probleem. In Zuid-Afrika kon ik dankzij 4G werken terwijl ik met een Jeep in the middle of nowhere stond

Het is goed om een voorspelbaar (en soms saai) ritme te hebben

Dit klinkt voor veel mensen vreemd, maar dagelijks wakker moeten worden heeft voordelen. Ik weet dat ik 40 uur per week niet beschikbaar ben en in het weekend tijd heb voor hobbies, familie en vrienden.

De afgelopen jaren heb ik geen wekker, geen ritme en geen vaste vrije tijd gehad, waardoor ik altijd én nooit aan het werk was. Een ritme (ookal is het voor 40 uur in de week) geeft rust!

Ik moet nieuwe technieken leren

Het voordeel van freelancen is dat je je eigen tijd in kan plannen, maar with lots of power comes great responsibility. En die verantwoordelijkheid had ik niet altijd. Het is vaak gebeurt dat ik iets nieuws wilde leren en dat daar vervolgens niets van kwam. De golven waren goed, ik had genoeg geld voor de huur en ik hoefde niet persé niets nieuws te leren. Dus gebeurde het niet.

Bij mijn huidige werkgever werken we met moderne frameworks (React, Vue.js, RxJS, etc.), technieken die ik voorheen niet gebruikte omdat ik vooral met WordPress thema's werkte.

Nu ik met moderne technieken bezig ben heb ik door dat ik de afgelopen vijf jaar stil heb gestaan, en ben ik blij dat ik nu uit mijn comfort zone moet om deze nieuwe technieken te begrijpen.

Als Digital Nomad in Bali (links) en als werknemer op kantoor in Nederland (rechts)
Als Digital Nomad in Bali (links) en als werknemer op kantoor in Nederland (rechts)

Hoe ziet de toekomst eruit?

Het vinden van een goede work/life balans blijft de grootste uitdaging. Werken voor een baas is voor nu de juiste keuze, maar ik weet zeker dat er weer een moment komt dat ik verlang naar een wekkerloze dag met zon, zee, surfboards en code.

"Choose Life" - wat kies jij?
"Choose Life" - wat kies jij?